Den sänkta krogmomsen blir kvar!

För många i restaurangbranschen, där även vi ingår, så är det en fråga som betytt lite extra under valrörelsen: den sänkta krogmomsens vara eller inte vara. Socialdemokraterna har ju propagerat för att de vill höja krogmomsen. Något som kanske inte skulle få oss att gå under, men lite tuffare skulle det allt bli. Då det under valnatten såg ut som de röd-gröna skulle vinna så blev vi lite småoroliga. Nog skulle Farmarens överleva ändå, så pass bra går vi. Men lite tuffare skulle det bli.

När så Socialdemokrater och Miljöpartister började prata budget så blev det ändå så till slut att den sänkta krogmomsen får vara kvar. Och detta i en mycket trevlig kompromiss: å sin sida fick Miljöpartiet ha kvar den sänkta krogmomsen. Och socialdemokraterna fick igenom att RUT-avdraget skulle vara kvar (förutom då stödet till läxläsning). På många sätt en mycket bra kompromiss. Alternativet, att både den sänkta krogmomsen och RUT försvann (alternativt halverades) hade inte varit så värst trevligt. Att sedan fler S-väljare är för att behålla den sänkta krogmomsen än mot talar ju också sitt tydliga språk.

Så vi tror nog att det är många där ute i restaurangsverige som drar en suck av lättnad över Miljöpartiets och Socialdemokraternas kompromiss. Vår bransch är tuff nog redan som den är, och det är många som kan behöva all hjälp de kan få. Vissa ekonomer har hävdat att den sänkta krogmomsen inte haft någon större effekt vad gäller arbetslösheten. Men det är nog rätt säkert att en höjning skulle leda till avskedanden.

This entry was posted in Blogg. Bookmark the permalink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *