Blogg

Hur mycket kalorier ska man äta per dag?

Vi alla har känt den någon gång, eftermiddagströttheten som kommer. Man kanske varit i skolan eller på jobbet hela dagen och börjar känna sig hungrig och ofokuserad runt tresnåret. Då behöver man få i sig lite energi – fylla på med kalorier helt enkelt. Det är livsviktigt för oss att få i oss tillräckligt med näring och kalorier, annars fungerar vi inte.

Hur mycket kalorier ska man äta per dag är väldigt individuellt. Hur stort vårt kaloribehov är beror främst på tre faktorer:

  • Hur mycket energi din kropp gör av med i vilotillstånd
  • Hur mycket energi som krävs för att bryta ner maten du äter
  • Hur mycket fysisk aktivitet du ägnar dig åt

Hur många kalorier bränner man per dag?

Det går inte att räkna ut exakt på kalorin hur mycket vi behöver få i oss, men vissa riktvärden finns det. Den genomsnittliga kvinnan bränner ungefär 2000 – 2300 kalorier per dag, medan det ligger lite högre för den genomsnittlige mannen, ungefär 2500 – 2800. Sedan påverkas då intaget av de tre faktorerna ovan. Om man tränar mycket bränner man mer kalorier och behöver således få i sig mer mat. Det finns extremfall i form av elitidrottare som behöver få i sig hela 10 000 kalorier om dagen, alltså tillräckligt med mat för fyra personer.

Hur räknar man kalorier?

När man pratar om kalorier är det egentligen kilokalorier (kcal) som åsyftas. Det är en måttenhet för att mäta energi. Olika sorters mat innehåller olika mängder kalorier och ger oss alltså olika mycket energi. För att räkna kalorier får man göra på lite olika sätt beroende på vad man äter. På vissa matvaror står det hur många kalorier de innehåller på förpackningen, säg till exempel en portionsförpackning med yoghurt. När det kommer till frukt och grönt, som inte har förpackningar, får man istället söka fram hur många kalorier exempelvis äpplen innehåller per gram. Därefter väger man det äpple man tänkt äta och räknar på så sätt ut hur många kalorier just det innehåller. Nu finns det även en uppsjö av appar till våra telefoner som lätt räknar ut hur många kalorier alla möjliga matvaror och maträtter innehåller. Bara att knappa in det där äpplet så sköter telefonen resten.