Blogg

Christian Ulvaeus – den anonyma Abba-sonen

Som barn till två världsstjärnor har Christian Ulvaeus alltid varit intressant för både skvallerpress och allmänhet. Christian har dock inte följt i pappa Björn Ulvaeus och mamma Agnetha Fältskogs fotspår, utan valt att leva ett mer anonymt liv. Men en skiva har han medverkat på och hans yrkesval är kreativt.

Snabbfakta om Christian Ulvaeus

Född4 december 1977 som Peter Christian Ulvaeus
FöräldrarBjörn Ulvaeus och Agnetha Fältskog
SyskonLinda Ulvaeus, Emma Ulvaeus, Anna Hydbom Ulvaeus
BorHelgö, Ekerö kommun, Stockholms län

Christian Ulvaeus och Abba

Peter Christian Ulvaeus föddes i december 1977. Tidigare samma år hade Abba gjort sin största turné under hela karriären, som bland annat gick till Australien, och spelat in “Abba The Movie”. Christians födelse kan ha varit en orsak till att 1978 var ett lugnt år för Abba. Det var det enda året under perioden 1973–1981 som gruppen inte släppte något studioalbum.

Ändå fick Christian en händelserik start på livet. Redan 1979 gav sig Abba ut på turné igen. Samma år separerade Björn och Agnetha, varpå Björn gifte om sig med Lena Källersjö.

Det finns inte många officiella foton av Christian Ulvaeus från Abba-tiden. Men han finns med på en gruppbild från inspelningen av musikvideon till “The day before you came”. Gruppmedlemmarna är finklädda, stylade och snyggt uppställda. Längst fram sitter lille Christian på en stol och dinglar med benen i collegetröja och gummistövlar.

Christian Ulvaeus som barnartist

Vad gör en världsartist om hennes barn tycker om att sjunga? Hon spelar in skivor med dem, förstås! År 1981 gjorde Agnetha Fältskog julskivan “Nu tändas tusen juleljus” ihop med dottern Linda Ulvaeus, då åtta år. Sex år senare var det Christians tur.

Christian Ulvaeus fyllde tio år 1987 när han och mamma Agnetha släppte albumet “Kom följ med i vår karusell”. Skivan innehåller hela 16 barnsånger. Här finns låtar som:

  • Karusellvisan
  • Mitt namn är Blom
  • Våra valpar
  • Pelle Jöns
  • Jag är kung

Även en barnkör medverkar på skivan och på tre av spåren får Christian och Agnetha sällskap av Abbas legendariska ljudtekniker Michael B. Tretow. Bland annat gör han Kung Louie i låten “Jag vill va’ som du” från Djungelboken, medan Christian är Mowgli. På ett annat spår medverkar Tretows dotter Sofia.

Trots glädjen som hörs i barnrösten på skivan, verkar Christian inte ha fattat tycke för musiken. I alla fall inte till den grad att han velat ägna sig åt den professionellt. Någon mer skiva blev det inte, vare sig under uppväxten eller på senare år.

Christian Ulvaeus idag

Till skillnad från storasyster Linda Ulvaeus, som är skådespelare, har Christian Ulvaeus valt att leva ett liv helt utanför rampljuset. Den som är nyfiken på honom upptäcker snart att det inte finns så mycket information att hitta. Christian har ingen egen sida på Wikipedia och hans sida på Facebook är ytterst sparsmakad.

Så vad gör Christian Ulvaeus idag? Jo, han är speldesigner! Christian har bland annat jobbat med spelet Line War. Han har även jobbat som systemutvecklare. Idag sitter han i tre olika bolagsstyrelser.

Christian Ulvaeus privat

Christian Ulvaeus har tidigare bott i Danderyd men bor idag med sin familj på Helgö i Ekerö kommun. Här bor även mamma Agnetha Fältskog och systern Linda med man och tre döttrar. Christian är inte gift, men bor ihop med en Isabelle.

År 2017 annonserade Björn Ulvaeus att han blivit farfar på nytt, till Christians dotter Nike. Farfar Björn och farmor Agnetha träffas då och då vid familjehögtider då deras gemensamma ättlingar samlas.

Agnetha Fältskog, som släppte sitt senaste soloalbum “A” 2013, har berättat att hon brukar musicera med barnbarnen hemma på gården. Vem vet, kanske blir det en ny skiva med barnsånger framöver?