Blogg

Vilken Johan Svensson?

Att ha ett namn som är relativt anonymt kan ha många fördelar. Och en del nackdelar. Det beror helt på vilket liv personen i fråga har tänkt sig. Om du vill hålla låg profil kan ett namn som “Johan Svensson” vara helt perfekt. Om du däremot har tänkt dig att göra artistkarriär, kan det medföra en del svårigheter. Men det är inte omöjligt!

Tusentals Johan och Svensson

Över 73 800 personer bär namnet Johan i Sverige i dag. Och över 88 000 personer har namnet Svensson. Självklart heter inte alla dessa människor BÅDE Johan och Svensson, men sannolikt bär en hel del av dem den givna namnkombinationen.

För den Johan Svensson som vill sticka ut i mängden kommer det att krävas en hel del arbete med branding, PR och varumärkesprofilering. Inte minst med tanke på att den feminina varianten av namnet Johanna Svensson också kliver in och stökar med sökresultaten. Och att synas på internet och sociala medier är som vi alla vet extremt viktigt för den som vill göra offentlig karriär.

Hyfsat kända Johan Svenssons – chefer, arkitekter och designers

  • Johan Svensson, jurist, Umeå.
  • Johan Svensson, journalist, Kvällsposten Malmö.
  • Johan Svensson, generallöjtnant, Försvarsmakten.
  • Johan Svensson, cykel-proffs, Falkenberg.
  • Johan Svensson, kock/chef, Fort Lauderdale.
  • Johan Cervin Svensson, överlevare, M/S Titanic.

Som synes är inte listan på hyfsat kända Johan Svenssons särskilt översållad av kändisar av vanlig kaliber. Artisterna, skådisarna och estradörerna lyser med sin frånvaro. Kanske handlar det om att många med de ambitionerna finner det lämpligt att välja ett mer iögonenfallande artistnamn.

En djupdykning i ett par av dessa Johan Svenssons kan dock vara på sin plats. För inte ska väl ett anonymt namn få någon att falla i glömska som egentligen förtjänar att lyftas upp. Det räcker att det är svårt att hitta rätt Johan Svensson på facebook. 

Försvarsmaktens Johan Svensson

Att vara generallöjtnant inom Försvarsmakten är ett krävande yrke. Det är den näst högsta graden för officerare inom försvaret. Inte konstigt då att svenske generallöjtnant Johan Svensson hänger sig åt avslappnande hobbys på fritiden. Golf, fågelskådning och windsurfing står på fritidens agenda för Johan Svensson, enligt Försvarsmaktens personliga informationssida.

Att skåda fåglar, klubba golfbollar och segla på vinden kan alltså vara nyckeln till en framgångsrik karriär inom det militära. För Johan Svensson har det succéreceptet också innefattat ett äktenskap, med frun Gita. Paret har två söner. Ett militärt yrkesliv skiljer sig alltså inte så mycket från andra karriärer. Jobbet måste balanseras upp med ett privatliv.

Annars var vägen spikrak för generallöjtnant Svensson. Banan påbörjades som värnpliktig vid Svea Artilleriregemente, och endast fyra år efter avslutad värnplikt fann sig Svensson vara militär rådgivare till ställföreträdande ÖB. I en civilists öron låter detta sannolikt som en riktig raketkarriär. Men rätt person kan göra snabbt avancemang inom det militära. Det är Johan Svensson ett bevis på. 

Restaurangbranschens Johan Svensson

Hade Chef Johan Svensson varit lika känd som sina kollegor Markus Aujalay eller Stefano Catenacci om han hade haft ett litet klatschigare namn? Ingen vet. Men faktum är att Johan Svensson gjort internationell karriär i skymundan, trots att svensk media brukar vara snabba på bollen vad gäller att lyfta svenskar som det “gått bra för i USA”.

I Sverige är Johan Svensson en västkust-kock. Född, uppvuxen och utbildad i Göteborgsområdet. På andra sidan Atlanten är det dock östkusten som gäller, då han nu driver restauranger i Fort Lauderdale, Florida. Enligt uppgift ska han ha valt att arbeta i området för att kunna umgås mer med sin familj.

Karriären i USA tog fart under Marcus Samuelssons vingar, på den mycket kände svenske kockens lika kända restaurang i New York, Aquavit. Efter att Johan Svensson lämnade Aquavit har han arbetat i köken på Bond Street, NY, och Nobu, London. Han har även gjort séjourer på restauranger i Trump International Hotel Waikiki Beach Walk och Ritz-Carlton Waikiki Beach. 

Till Johan Svensson


Säkert finns många unga Johan Svenssons där ute, som undrar över hur livet kommer te sig framöver. Vem är jag, vad ska jag bli? Många menar att representation är en viktig del av att få unga människor att tro på sig själva. Det finns ett amerikanskt talesätt som lyder “if you can see it, you can be it”. Det är precis lika sant för en Johan Svensson som någon annan.

Det gäller bara att se möjligheterna i det anonyma. En Johan Svensson kan lika gärna vara ett av de högsta hönsen inom den svenska militären, som någon som serverar höns på tallriken på några av världens finaste restauranger. Även om du, Johan Svensson, har ett namn som är svårt att googla ska du inte misströsta. Du kan göra dig ett namn i precis vilken bransch du vill.