Tatueringar för barn: det här visste du inte!

En urgammal sed i många kulturer är tatueringar. De har använts i olika kulturer kan vara för att visa status, stamtillhörighet eller olika bedrifter. Vilket faktiskt gäller även idag i vissa grupper eller kulturer.

Andra gånger är det för att vackert dekorera sin kropp. Engelska ordet tattoo kommer faktiskt från det polynesiska ordet tatau eller tatu, vilket betyder målning eller tecken.

Tatueringstekniker världen över

Idag skapar tatuerare sina konstverk med hjälp av en maskin, men det finns andra tekniker som exempelvis den moderna microbladingen för ögonbryn. I andra delar av världen är det vanligt att tatuerare fortfarande använder traditionella tekniker. Låt oss gå igenom några olika metoder.

Bambutatueringar – en traditionell tatueringsteknik i Japan. Här använder tatueraren ett tunt bambuhandtag som har en spetsig, vass ände med bläck på och som han eller hon pickar in i huden. En teknik som de flesta anser är mycket svår att lära sig och bemästra.

Rake och Striking stick-teknik – en av de mest primitiva och äldsta tatueringsmetoderna i världen. En tatueringsmetod som fortfarande är vanlig i vissa delar av Stillahavsområdet, bland annat i länder som Samoa och Papua Nya Guinea. En rake ska traditionellt vara gjord av ben som tatueraren doppar bläck i och som han eller hon sedan slår in mönstret med på en utsträckt hud.

Tatuering med metallrör – en teknik som traditionella tatuerare använder i en del Sydostasiatiska länder och som var vanlig i det forntida Thailand. De västerländska tatueringsmetoderna bygger på just denna metod. Metallröret är vanligtvis i mässing och en tunnare metallstång med skarp spets med bläck i toppen löper sedan inne i röret. Det fungerar nästintill som en symaskin.

Västerländsk teknik – det är tatueringsmaskinen som idag är den vanligaste tekniken. Tatueraren fäster vassa nålar på den elektriska tatueringspistolen. Den fungerar sedan nästan som ovan nämnda metod, men självklart mycket snabbare.

Laglig tatuering

I Sverige finns ingen lagstadgad ålder för tatueringar. Dock statuerar Socialstyrelsen att ingrepp som tatuering, piercing och hål i öronen faller inom den bestämmanderätt som vårdnadshavaren har enligt föräldrabalken. Det innebär att vårdnadshavaren måste ge sitt samtycke om barnet eller ungdomen är omyndig och vill ha en tatuering.

Men det är inte bara åldern som är reglerad. Även den färg som tatueraren använder måste vara laglig. Enligt Läkemedelsverket får bara tatueringsfärger som har märkningen ”blandning för användning i tatueringar eller permanent makeup” användas för tatueringar och microblading av ögonbryn. Tatueraren är även skyldig att delge kunden information om färgen de använder för tatueringar. Dessa regleringar började gälla den 4 januari år 2022.

Traditionella tatueringar på barn

I vissa kulturer är tatueringar på barn tillåtet, och till och med ett krav. Det kan handla om att barn får tatueringar i puberteten för att visa att de trätt in i vuxenvärlden. Men det kan även vara en stams bestämmelser eller av religiösa anledningar. Exempelvis blir de unga munkarna i Thailand tatuerade, likaså unga flickor i Etiopien.

Baiga-stammen i Godna har traditionellt använt tatueringar på kvinnor redan från att de är i nioårsåldern. Då får flickorna sin första tatuering på pannan. Därefter får de tatueringar vid olika skeden i livet. Tatueringarna blir en del av deras identitet, vilket sägs ge dem en känsla av stolthet och tillhörighet till stammen.

Även i olika delar av Afrika är tatueringar vanliga. I nordöstra Nigeria tatueras ansiktet på flickor och de får även exempelvis morrhårsliknade skärsår på båda sidor av munnen. Något som ska förhöja skönheten hos den unga flickan. Som tur är går allt fler föräldrar ifrån de traditionella traditionerna av att märka eller tatuera barn, särskilt flickors ansikten.

Engångstatuering, gnuggis och airbrush

Det finns idag en mängd olika alternativ till permanent tatuering, särskilt för barn. Bland annat visade den nyzeeländska tatueraren Benjamin Lloyd att det finns fler sätt att tatuera. Han erbjöd sig att tatuera sjuka barn gratis med hjälp av airbrush, vilket ger en temporär tatuering. Lloyd använder en färg som är miljövänlig och skonsam, alltså är det inte farligt för barnens hud.

Det finns även engångstatueringar med hennafärg som håller allt ifrån 10 dagar till några månader. Hur länge den håller beror på hur mycket vatten tatueringen utsätts för. En annan engångstatuering för barn som är lite enklare, är gnuggisar. Populära gnuggisar barn gillar är ofta färgglada motiv, kända Disneyfigurer eller liknande. Fördelen är att barnen kan byta tatuering precis när de vill, från ena dagen till den andra.

Lite kuriosa om tatueringar

1932 blev flyghjältens Charles Lindberghs son kidnappad i sin barnkammare. En stor lösensumma betalades ut och överlämnades. Men det visade sig att sonen hade blivit dödad direkt efter kidnappningen. Det här fasansfulla scenariot resulterade i att många föräldrar i USA valde att tatuera sina barn för att kunna identifiera dem om de blev kidnappade eller mördade. En skrämmande historia som ledde till ett lika skrämmande agerande mot barn.

En annan intressant och lite lättsammare historia är om leksakstillverkaren Mattels försök att 1999 göra Barbie-dockan lite mer trendig. De lanserade en Barbie som de döpte till ”Butterfly Art Barbie”. Dockan hade en fjärilstatuering på magen och det fanns även tillfälliga tatueringar till dockans nya ägare. Denna Barbie drog Mattel dock omgående tillbaka efter klagomål från ilskna föräldrar.