Blogg

Vilka hörlurar ska du välja: med eller utan sladdar

Om vi talar om vanliga hörlurar för hushållet är trådlösa hörlurar på väg att bli standard. Men trådbundna hörlurar är fortfarande populära. Så vilka modeller ska man välja, vad är deras för- och nackdelar?

Fördelar med trådbundna hörlurar

Modeller med kablar är klassiker som är bekanta för alla. Eftersom bästa casino utan svensk licens fortsätter att vara i stor efterfrågan bland spelare, faller inte vanliga trådbundna hörlurar ur oberoende betyg.

De är billigare

Eftersom det inte behövs några komponenter som Bluetooth-sändare och -mottagare är ett trådbundet headset lättare att tillverka och därmed billigare. Trådlösa hörlurar behöver dessutom en transkodningsmodul, som måste vara miniatyriserad och fördröjningsfri, samtidigt som den fortfarande är begränsad när det gäller strömförbrukning.

Och dessa hörlurar måste också ha ett inbyggt batteri. Allt detta driver upp priset. Även om du kan hitta trådlösa hörlurar som bokstavligen kostar ett par dollar, kommer de fortfarande att vara dyrare än liknande hörlurar med sladdar.

Längre livslängd

De har en enklare design. Eftersom dessa hörlurar inte använder batterier, kommer det inte heller att finnas något slitage på batterierna i trådbundna hörlurar. Dessutom tenderar trådbundna hörlurar att ha en enklare design, vilket gör dem mindre benägna att slitas ut och mer motståndskraftiga mot olyckor.

De ger bättre ljud

Detta är förmodligen deras största fördel. De dyraste hörlurarna är de trådbundna, eftersom de kan producera ljud som är utom räckhåll för trådlösa hörlurar. Det faktum att trådlösa hörlurar använder en gemensam radiokanal, och dess bredd är begränsad, vilket innebär att dessa hörlurar inte kan överföra alla de små nyanser av ljud, som hörlurar med kablar kan.

Trådbundna hörlurar har inte dessa problem, tråden överför ljudets fulla rikedom. Dessutom kan du med trådlösa hörlurar tekniskt sett gå längre bort från uppspelningsenheten, men för varje ytterligare meter försämras ljudet märkbart och det uppstår fördröjningar och avbrott.

Inget behov av laddning

Kabelanslutningen mellan hörlurarna och uppspelningsenheten innebär att du inte behöver oroa dig för att ladda batteriet för att kunna lyssna på din favoritmusik. Även om vissa modeller av trådlösa hörlurar numera kan ge långa kontinuerliga uppspelningstider, klarar de mer budgetmässiga versionerna bara 2-4 timmar utan laddning.

Fördelar med trådlösa hörlurar

Trådlösa modeller har också några viktiga fördelar.

De passar alla typer av anslutningar

För att ansluta hörlurar med sladd användes förr i tiden oftast ett 3,5 mm mini-jack. Det fanns också andra typer av kontakter. Nu är utbudet av kontakter ännu större. Som ett resultat är trådlösa hörlurar mer universella, de kan anslutas till vilken dator och telefon som helst.

Men du måste ta hänsyn till att många musikinstrument, till exempel syntar, har en utgång som endast är avsedd för trådbundna hörlurar.

Mer mångsidiga

Trådlösa hörlurar kräver inga kablar och är bättre lämpade för användning på resande fot eller på gymmet. Utan sladdar finns det inga begränsningar för rörelsefriheten, samtidigt som de sitter bekvämt i öronen och drar till sig mindre uppmärksamhet.

Med dessa hörlurar kan du också utföra ett antal uppgifter utan att ta upp mobiltelefonen ur fickan, till exempel svara på samtal, interagera med röstassistenter och till och med lyssna på aviseringar i realtid.

Slutsats

Om du är ute efter referensljudkvalitet är det trådbundna hörlurar som gäller. Trådlösa hörlurar har märkbart sämre kvalitet, och det är osannolikt att de någonsin kommer att matcha kvaliteten hos trådbundna hörlurar.

Men om du behöver enkla hörlurar för att gå till gymmet eller för att lyssna på musik medan du gör vardagliga saker är det bättre att ta trådlösa, de är bekvämare att använda. Och skillnaden på ett par dollar kommer inte att slå din ficka.