Nöje

Omar Rudberg gick från pojkband till skådespelare

Omar Rudberg har haft en minst sagt händelserik karriär och har hunnit med mycket. Från att vara med i ett pojkband blev han helt plötsligt skådespelare, och däremellan hann han dessutom med en solokarriär som artist med bland annat Melodifestivalen. Att hänga med i svängarna kan kännas svårt, men då kommer här en perfekt guide till Omar Rudbergs karriärresa. 

Kortfakta om Omar

Ålder:Föddes 12 november 1998
Längd:Exakt siffra okänd, men cirka 170 cm
Familj:Mamma Wilnur Rudberg (tidigare Wilnur Carolina) och styvpappa Thomas Rudberg
Deltagit i:Talang, Melodifestivalen (solo och tillsammans med pojkbandet FO&O) samt tv-serien “Young Royals”

Omar Rudbergs resa till Melodifestivalen

Som sexåring flyttade Omar till Sverige med sin mamma Wilnur Rudberg (då Wilnur Carolina) från Venezuela där han föddes. När Omar var 11 år gammal ställde han sig i rampljuset för första gången, i programmet Talang säsongen 2010. Där visade han upp sin charm och sina sångkunskaper och fick två ja och ett nej av juryn. Tyvärr blev han inte utvald som en av semifinalisterna och fick istället lämna tävlingen.

Bara några år senare, 2013, bildades bandet The Fooo där Omar var en av medlemmarna. Pojkbandet som då även bestod av Felix Sandman, Oscar Enestad och Oscar Molander blev snabbt populärt, bland annat för låten “Build A Girl”. De var dessutom förband till Justin Bieber under hans konsert i Sverige och fick spela på bland annat Musikhjälpen och Idolfinalen. 

2014 bytte bandet namn till The Fooo Conspiracy. 2016 lämnade Oscar Molander bandet för att fokusera på låtskrivande. Detta ledde till ytterligare ett namnbyte innan bandet komma att delta i Melodifestivalscenen 2017, nu under namnet FO&O. Där tävlade de med låten “Gotta Thing About You” och gick till finalen via andra chansen. Väl där slutade de på en elfteplats medan Robin Bengtsson tog hem vinsten.

Omar Rudberg har deltagit i Melodifestivalen tre gånger

Hösten 2017 bestämde sig bandmedlemmarna för att satsa på sina solokarriärer, och Omar stod nu på egna ben. Den första singeln han släppte på egna ben hette “Que Pasa” och kom ut 2018. 

Bandmedlemmarna hade dock inte fått nog av Melodifestivalen, och 2018 deltog Felix Sandman i tävlingen på egen hand. Redan 2019 följde både Omar och Oscar hans exempel, och Omar ställde sig på scenen med låten “Om om och om igen”. Den här gången gick det dock inte lika bra som den första, och han åkte ut redan i sin deltävling.

Tredje gången gillt var dock något som Omar uppenbarligen siktade på, för 2022 ställde han sig på Melodifestivalscenen igen. Men tyvärr höll det inte hela vägen, för hans låt “Moving Like That” gick inte bättre än “Om om och om igen”. Omar fick återigen lämna tävlingen efter sin deltävling. 

Solokarriären har i övrigt bjudit på flera populära låtar, bland annat:

  • Alla Ba OUFF
  • Dum
  • It Takes a Fool to Remain Sane (cover från Young Royals)
  • Nakna

Simon i “Young Royals” är gay och spelas av Omar

Mellan sina framgångar inom musiken så kom plötsligt nyheten att Omar även skulle ge sig in i skådespelarvärlden och spela i en ny svensk Netflixserie. Seriens första säsong släpptes sommaren 2021 och under hösten 2022 kommer säsong två. 

I “Young Royals” spelar Omar arbetarklasskillen Simon som går på internatskolan Hillerska och där blir kär i den svenska prinsen Wilhelm. På skolan går också Simons syster och Wilhelms syssling. Serien följer dessa och några ytterligare tonåringar genom en spännande termin på skolan. Framför allt belyses problematiken med en prins som vill ha en pojkvän.

Serien blev väldigt populär även utanför Sverige och fick mycket beröm för sitt inkluderande av olika kulturer, sexuella läggningar och kroppstyper. Dessutom uppskattar tittarna att skådespelarna faktiskt liknar riktiga tonåringar. På sociala medier som Twitter och Instagram har serien prisats i mängder.

Efter serien har det funnits spekulationer kring huruvida Omar själv också är homosexuell, men detta är inte något som han har bekräftat. Han anser snarare att hans sexuella läggning inte är något som han behöver dela med omvärlden eftersom det inte borde vara relevant.