Blogg

Hur växer jordnötter och kan man odla dem i Sverige?

En vanlig nöt som är mycket populär runt om i världen är jordnöten. Överlag är det faktiskt den mest ätna och använda nöten i hela världen.

Många frågar sig, är jordnötter en nöt och hur växer jordnötter? Egentligen är jordnöten en art inom ärtväxter men när den används i matlagning kallas den för nöt. Men egentligen borde man i stället kalla jordnöt för baljväxt då dess frukter är baljor med ett eller två frön i varje.

Jordnöten växer på små buskar som efter pollinering släpper blomman, varefter stjälken blir längre och grövre. Därefter vänder den sig nedåt och borrar sin spets med fruktämnet i ned i jorden. Det är det fruktämnet som sedan växer till en jordnöt.

I Sverige går det att prova att odla ett par enstaka nötter i kruka. Den är en tropisk växt som inte tål låga temperaturer så det kan vara svårt att ha odlingar utomhus. Trots detta så växer de snabbt, de gillar värme och ljus men inte i direkt solljus.

Hur växer cashewnötter?

En annan nöt är cashewnöten. Den växer i tropiska klimat på träd som kan bli upp till 14 meter höga. På cashewträdet växer det fram äpplen som undertill har en njurformad stenfrukt. I den finns ett enda frö som kallas cashewnöt. Det är när frukten är röd eller gul som den är redo att skördas. Även äpplet kan ätas färskt eller tillagat och smakar sött. Mest används det i drycker.

Det allra största cashewträdet i världen finns i Brasilien och kallas för Cajueiro de Pirangi. Det växer så brett att det täcker en yta på cirka 8000 kvadratmeter och producerar omkring 60 000 frukter per år.