Blogg

Det du behöver veta om 5G för spelande online

Vi lever i den teknologiska utvecklingens tid. Framsteg sker på flera fronter samtidigt. I mänsklighetens sammanlagda historia är internets närvaro i våra liv bara en liten prick på tidslinjen. På relativt kort tid har dock dess existens gått från en spännande nymodighet till en av de självklaraste delarna av vår vardag. Med allt snabbare internethastigheter ökar möjligheterna för vad vi kan göra online. Senaste byggstenen i vår digitala samtid och närvaro på internet är 5G.

I takt med att vi använder internet alltmer förväntar vi oss också högre hastigheter. Med våra mobiltelefoner slår vi upp fakta, planerar resrutter och följer nyheterna. En digital närvaro är en stor del i hur vi deltar i samhället. Men det är också en källa till avkoppling. Via telefoner, datorer och konsoler kan vi ägna oss åt nöjen. Bland annat genom spelande i alla dess former – från casino till tv-spel.

För många typer av spelande krävs internetuppkoppling. Det är därför viktigt att ha ett snabbt mobilt bredband. Det senaste och snabbast när det kommer till detta är 5G. Första generationen av mobilt bredband, 1G, introducerades på åttiotalet och utvecklingen har sedan dess gått med stormsteg. Hastigheterna som uppnås med 5G får 1G att kännas hundra år bort snarare än 40.

Hastigheten påverkar upplevelsen och med 5G nås nya höjder för spelande online. Bland annat har det underlättat för spel i mobilen. Telefonen blir vanligare och vanligare som människors primära källa till mediekonsumtion. Vi ser på filmer, använder sociala medier, fotar, filmer, chattar och, inte minst, spelar.

Sverige vill vara världsledande när det kommer till bredband

5G gör spelupplevelsen på telefonen smidigare än aldrig förr. Att spela online i mobilen när du har dålig uppkoppling kan vara riktigt frustrerande. Laddningstiderna blir långa och stor trafik kan leda till att spelet hackar. Ibland går det så trögt att du frustrerat slänger telefonen ifrån dig. 5G kommer dock till din räddning. Dålig uppkoppling ska bli ett minne blått. Sverige har till och med som mål att vara bland de bästa i världen när det kommer till bredband. 5G är en viktig del i utvecklingen.

5G kan nämligen hantera än mycket större mängd internettrafik än vad 4G kunde. Dessutom är nedladdningstiderna snabbare. När du spelar spel online via din telefon kommer du därför få en smidigare och mer problemfri upplevelse än tidigare. Ett nytt spel som du är nyfiken på laddas dessutom ner snabbare än innan. Med bättre internet kan du istället lägga allt fokus på att ha en så avkopplande och rolig stund som möjligt med ditt spel. Mindre väntetid, mer underhållning helt enkelt.

Det är inte bara för spelande online i mobilen som 5G förhöjer upplevelsen. Med sina snabba nedladdningstider och förmåga att hantera en rejälare mängd trafik är 5G en glädjande nyhet även för spel på datorer och konsoler. Onlinespel, eller multiplayer som det också kallas, är en av de vanligaste formerna av Tv- och datorspelande. I sportspelen möter man främlingar och vänner i match efter match och ett svajigt internet kan innebära skillnaden mellan ett insläppt mål och en räddning om spelet råkar haka upp sig vid fel tillfälle.

Förmågan att hantera stor trafik är extra viktiga i spel där väldigt många spelare deltar samtidigt. I spel som Fortnite, Battlefield och Overwatch utkämpas stora slag på enorma serverar med mycket trafik. Med hjälp av 5G flyter dessa matcher på, utan att man riskerar att fastna i en nätverksrelaterad bugg eller tvingas vänta i evigheter på att omgången ens ska börja.

En smidigare spelvärld   

Något som blir alltmer populärt, och som drar stor nytta av 5G:s kapacitet, är så kallat cloud gaming. Molnspelande på svenska. Cloud gaming innebär att du inte längre behöver ladda ner ditt spel och låta det ta upp massor av utrymme på din hårddisk. Spelet streamas istället från en annan dator via en server. Detta gör att du inte behöver ha en dator med ett dyrt grafikkort för att spela spel av högsta kvalitet. Istället är det internethastigheten som är den avgörande faktorn.

Eftersom molnspelande kräver ständig uppkoppling mot en server krävs det att ditt internet håller måttet. 5G är en viktig del i att den här typen av spelande blir alltmer populärt. Detta då det är mångt mycket snabbare än det 4G-nätverk vi använde oss av innan. Med några snabba knapptryck kan du med hjälp av 5G dra igång ett spel och vara inne i en match på bara ett fåtal sekunder. Borta är den tråkiga väntetiden medan spelet laddas ner och installeras. Mindre tid till väntande, mer tid till gaming. Men glöm inte bort att sova lite då och då bara.

En annan faktor där 5G skiner är bekämpandet av så kallad latency, alltså det som händer när spelet hackar eller går långsamt. Det innebär med andra ord att vad som händer på skärmen går för långsamt i förhållande till när kommandot utfärdades på mobilen, datorn eller konsolen. Ju kortare latency desto snabbare är det mellan knapptryck och utförd aktion på skärmen. I sportspel är detta viktigt för att skott ska komma i väg vid rätt tillfälle. Samma gäller avfyrningar med pistoler och andra vapen i skjutspel. Inom skjutspel är det extra viktigt att detta fungerar. Främst inom FPS, first person shooter, där siktet behöver vara så följsamt med datormusen eller spaken på handkontrollen som möjligt.

5G tacklar problem med latency bättre än någonsin tidigare. En annan arena där 5G:s förmåga på den här fronten är viktig är inom VR, virtual reality. Målet med VR är att en verklighet utanför den riktiga ska simuleras. Vrider du huvudet snabbt åt vänster så är det väldigt viktigt att spelet hänger med och simulerar samma rörelse i realtid. Med för mycket latency skulle rörelsen inte följa med snabbt nog vilket blir väldigt desorienterande för spelaren. 5G löser det problemet och den virtuella verkligheten blir verkligare.

Med hjälp av 5G tar i princip alla former av spelande online nya steg i utvecklingen. Nedladdningar går snabbare, större trafik kan hanteras och risken för latency minskar markant. 5G gör helt enkelt din spelupplevelse bättre.