De flesta av oss känner numera till namnet Parnevik genom serien Parneviks, där den professionella golfaren Jesper Parnevik och hans fru Mia Parnevik låter svenska kändisar besöka deras hem i Florida. Serien har gjort hela Parnevikfamiljen känd. Men innan serien, till och med innan Jesper Parnevik blev golfare, var det istället komikern och imitatören Bosse Parnevik som var den kända i familjen.
Snabbfakta om Bosse Parnevik
Vem är Bosse Parnevik? | Känd komiker och imitatör, och pappa till den kända golfaren Jesper Parnevik. |
Varför är han känd? | För sina imitationer av kända svenskar. Han fick sitt genombrott i Lennart Hylands underhållningsprogram Karusellen 1963. |
Hur gammal är Bosse Parnevik? | Han är född den 20 mars 1938 och är alltså 84 år (2022). |
Var bor han idag? | På en 1600-talsherrgård i Österskär, i Åkersberga, norr om Stockholm. |
Starten av Bosse Parneviks karriär
Bosse Parnevik var en av Sveriges största komiker under 60- och 70-talet. Hans stora grej var att imitera olika svenska profiler, och han började faktiskt redan som tonåring i Munkfors, i Värmland, att uppträda på olika ungdomsgårdar med sina imitationer.
Tv-debuten gjorde Bosse Parnevik på nyårsafton 1957, när han var 19 år. Då imiterade han, i en sändning från Nalen i Stockholm, bland annat Povel Ramel, Ingemar Johansson och Charlie Norman. År 1959 var han med i Folkparkernas Artistforum i Västerås och började bli mer känd – men det riktiga genombrottet fick han i Lennart Hylands underhållningsprogram Karusellen 1963.
I slutet av 60-talet var Parnevik så känd att han uppträdde med sina imitationer uppemot 300 gånger i folkparkerna under somrarna. Han tog ordentligt betalt för att framträda och började samla på sig en förmögenhet som en av Sveriges mest välbetalda artister.
Bosse Parneviks program och sketcher
Under 70-talet syntes Bosse mer och mer på tv med sina imitationer. År 1971 hade han sitt första egna program, som hette Harpsundspartaj. År 1975 var han med i julkalendern och 1978–1979 ledde han programmet Party hos Parnevik, som var en tittarsuccé.
Bosse imiterade inte bara med rösten, utan han klädde ofta också ut sig till personerna han imiterade. Hans mer kända imitationer var Olof Palme, Sven-Bertil Taube och kung Carl Gustaf i Göta Kanal. Han var kanske också en av de första i Sverige som använde sig av busringningar i sketcher. Det fungerade väldigt bra med hans röstimitationer att försöka lura någon i andra änden att det var kungen som ringde, till exempel.
I en känd sketch busringer Bosse till Stikkan Andersson, som var ABBA:s manager, och låtsas vara Olof Palme som ber om lov att få sjunga en egen version av Waterloo i sin valkampanj.
Bosse Parneviks privatliv
Bosse Parnevik är gift med Gertie Parnevik, och tillsammans har de sonen Jesper Parnevik, som är äldst, och tre döttrar, Jessica, Jennie och Jill.
Jesper Parneviks barn Peg, Penny, Phoenix och Philippa är alltså Bosses och Gerties barnbarn. Totalt har de elva stycken – men hela familjen är dock inte känd.
Jesper Parnevik har bekräftat att han har anlag för alzheimer, men det är inte känt ifall hans far Bosse Parnevik har samma alzheimer-gen. Bosse är inte känt sjuk i någon sjukdom.
Bosse och Gertie bor nu tillsammans i ett stort hus, en 1600-talsherrgård, i Österskär i Åkersberga, norr om Stockholm.
Dikten Invandrarna av Bosse Parnevik
Bosse Parnevik har inte bara skojat och skämtat hela sin karriär. År 1992 skrev han den antirasistiska dikten ”Invandrarna” som en reaktion på Lasermannens skjutningar av personer av icke-svensk härkomst.
Flera har trott att Bosses dikt är skriven av Tage Danielsson, vilket Bosse tycker är smickrande. Men faktum är att Bosse är den som författat dikten inför en manifestation som skulle hållas i hans hemkommun. Och dikten har varit del av flera av hans föreställningar.
Dikten tonsattes och spelades in 2015 med Anita Strandell. Den kallades då ”Invandrarvisa”.
Film och serier Bosse Parnevik medverkat i
- 1966 – Trettio pinnar muck (svensk komedi av Ragnar Frisk)
- 1967 – Drrapå – Kul grej på väg till Götet (svensk komedi av Hasse Wallman)
- 1975 – Långtradarchaufförens berättelser (årets julkalender)
- 1981 – Göta kanal (komedi av Hans Iveberg)
- 2016 – Parneviks (tv-serie)
- 2017–2018 – Stjärnorna på slottet (tv-serie)