Blogg

Hur mycket djupsömn behöver man?

Vem har inte drömt om att falla i sömn som Törnrosa i sagan och därigenom fly från verkligheten. Törnrosa och alla som bodde på hennes slott sov i hundra år tills en ung och vacker prins väckte henne från denna veritabla djupsömn.

Men hur mycket djupsömn behöver man? Det är knappast att rekommendera att sova i hundra år. Tänk er den människa som föll i sömn år 1922 och vaknar upp till dagens samhälle. Personen kommer att känna igen sig i krig och elände. Men sparkapitalet på banken går inte att ta ut i avsaknad av Bank-ID och mobiltelefon. 

Hur mycket djupsömn behöver man per natt?

Det finns ledande personer i företagsvärlden och i andra organisationer, som skrävlar om att de bara sover några få timmar på dygnet. Inte undra på att verksamheter då går illa! En vuxen behöver sova i genomsnitt åtta timmar per dygn, varav djupsömn bör vara en till två timmar. 

Vad är djupsömn?

Sömnen delas in i olika faser och karaktäriseras av följande:

Insomning:  Ytlig sömn
Bassömn:Hjärtat slår långsamt och blodtrycket sjunker
Djupsömn:Kroppens reparationsfas där hjärnan jobbar långsamt
Drömsömn:En lättväckt fas där drömmar och fantasier uppstår

Fasen med djupsömn anses vara den viktigaste delen i sömnen. Produktion av stresshormon avtar och energi samlas inför nästa dag. Dagens händelser bearbetas i hjärnan. Information lagras i minnet. För lite djupsömn gör inlärning svårare och problem med koncentration kan uppstå påföljande dag.

Kan man sova i omgångar?

Det finns faktiskt forskning som tyder på att det kunde vara bra att dela upp sömn i två delar. Frågan är hur mycket djupsömn man behöver per dygn i så fall och hur djupsömnen skulle fördela sig mellan delarna? Litteraturen ger inget svar på frågan.

Det finns däremot de som förespråkar, att man bör ta en kort tupplur under dagen. Det var vanligt i bondesamhället. Efter en måltid klockan 12:00 på dagen la man sig på sofflocket cirka en halvtimme.