Blogg

Prinsessan Leonore ett av kungaparets 8 barnbarn

Den 20 februari 2014 föddes en liten flicka i New York som fick namnen Leonore Lilian Maria. Redan innan hon var född var hon känd i flera länder i världen. Den lilla flickan fick vid födelsen namnet och titeln Leonore, prinsessa av Sverige.

Snabbfakta om Prinsessan Leonore

Född20 februari 2014, New York, USA
NamnLeonore Lilian Maria
MammaPrinsessan Madeleine av Sverige
PappaHerr Christoffer O’Neill

Prinsessan Madeleines förstfödda barn

Ganska snabbt kablades nyheten ut att det blivit tillökning i det svenska kungahuset. Den lilla bebis som låg i sin ömma moders famn var dotter till en äkta prinsessa och alla ville ju se bilder på hennes utseende. Var hon lik sin mor, far eller kanske farmor eller mormor? Skulle bilderna komma att ge en flashback till barnets föräldrar som nyfödda, frågade medierna sig.

Prinsessan Leonore är född

Den svenska Prinsessan Madeleine hade alltså fått en dotter vid namn prinsessan Leonore. Prinsessan Madeleine hade redan ett syskonbarn i Sverige när hon blev mamma. Det var kronprinsessan Victorias och prins Daniels dotter, prinsessan Estelle. Dessutom var, och är ännu, Prinsessan Madeleine engagerad i stiftelsen Childhood. Men att ta hand om ett eget litet pyre var något helt nytt. 

Samtal och bilder i privata konversationer

Det är sällan man hör något yppas om kungafamiljens privatliv. Man kan ändå tänka sig att Prinsessan Madeleine ringde många samtal till Sverige. Både för att prata med sin storasyster men givetvis även med sin egen mamma, om den första tiden som nybliven mamma. Allt från att planera att kungligt dop till att prata om de gånger prinsessan Leonore råkade vara sjuk, som små barn allt som oftast kan vara. 

Små barn blir ofta sjuka

När små barn blir sjuka så är det många gånger ganska enkelt att ställa diagnos. Det kan vara en vaccinationsspruta eller tänder på gång, som ger upphov till feber. Många föräldrar kan oroa sig för olika sjukdomar och diagnoser under uppväxten. Allt från vattkoppor till adhd och allvarliga sjukdomar. Att vara observant är inget fel men att gå och oroa sig i onödan är dumt. Man kan många gånger lita på känslan man har som förälder om något är rätt eller fel när det gäller sitt eget barn. Det gäller såväl för kungligheter som för “vanligt” folk.

Konsten att planera ett dop för den nyfödda prinsessan

Något som prinsessan Madeleine och Chris ganska snart fick ta tag i var att anordna dop av deras förstfödda dotter. Att bestämma vilka som skulle föräras att vara faddrar åt ett litet barn kan vara nog så svårt. Det ska vara ett bra val och man ska inte trampa på för många ömma tår.

Till slut lyckades prinsessan Madeleine och Chris få ihop en gästlista till prinsessan Leonores dop. På gästlistan fanns även de som fått de ärofyllda uppdraget som faddrar till Leonore:

Prinsessan Leonores sex stycken faddrar är

  • Sveriges kronprinsessa Victoria – moster till prinsessan Leonore
  • Tatjana d’Abo – faster till prinsessan Leonore
  • Ernst Abensperg und Traun – gift med prinsessan Leonores faster
  • Patrick Sommerlath – prinsessan Madeleines kusin
  • Alice Bamford – Christoffer O’Neills barndomsvän

Prinsessan Leonores dopnamn har en historia

Namnen Leonore Lilian Maria har lite olika bakgrund. Tilltalsnamnet Leonore var ett namn som både Chris och prinsessan Madeleine tyckte om. Namnet Lilian vet många svenskar att dottern fick efter prinsessan Lilian som var gift med prins Bertil. Namnet Maria kan tyckas vara ett enkelt namn, men även bakom det finns det en släkthistorik. Alla kvinnor på O’Neill-sidan heter nämligen detta utom en och det är Leonores syster, prinsessan Adrienne. 

Barnbarn är livets efterrätt

Man kan undra om kungaparet själva fått en flashback till sina egna barns dop när de närvarat vid sina barnbarns dop. Numera verkar barnbarnsskaran äntligen vara komplett för kungaparet. 2012 föddes prinsessan Estelle och hon kom att bli deras äldsta barnbarn. År 2017 fick de veta att deras åttonde barnbarn var på väg. Ett år senare, 2018, föddes det sista barnbarnet, prinsessan Adrienne. 

Presenternas utseende är garanterat vackra

Det händer säkert att vår kung frågar drottningen ”när fyller prinsessan Leonore år”, för att han har glömt det. Och det är ju inte så konstigt med tanke på hur många barnbarn det blivit.

När något av barnbarnen fyller år så har kungaparet garanterat inte någon ful eller ogenomtänkt present med sig. Alla barnbarn får förhoppningsvis vackert inslagna presenter med något som de önskat sig. Det borde väl alla barn ha rätt till att få.