Blogg

Emil Assergård – vad vore vi utan dig?

Emil är en folkkär artist som har avklarat diverse folkliga evenemang som Bingolotto och Melodifestivalen, samt skapat riktiga partyhits för den yngre publiken. En liveartist som spelat på de stora scenerna tillika trubadur som ödmjukt arbetat sig fram till den status han har idag. Chansen är lika stor att nästa år få höra hans verk genom rutan på en epa-traktor som genom tv-rutan mitt i Mello-myset. 

Snabbfakta Assergård, Emil 

NamnMats Emil Assergård 
Ålder31, född 23 maj 1991
FrånUndrom, Sollefteå kommun
FlickvänLinda-Marie Nilsson

Vem är Emil Assergård?

Den 23 maj föddes en pojke i Undrom i Västernorrlands län. Föga visste man då att det skulle bli en av Sveriges största artister. Emil debuterade i februari 2013 med plattan “Rakt från hjärtat” och har sedan dess gett ut tre album och runt tjugo singlar. Att han är mycket folkkär märks framförallt på hans fullbokade spelningar runt om i landet. Emil Assergård har runt 40 000 följare på Spotify och antalet lyssnare per månad når upp över 350 000-strecket. 

Emellanåt har hans stil varit en aning omogen och flera av hans låtar handlar främst om fest och fylla. Dessa låtar är otroligt populära och har spelats på de flesta dansgolv. Emil har även varit med i Melodifestivalen och hans bidrag till Mello var en låt som till titeln verkar något pessimistisk i men själva verket har det motsatta budskapet, nämligen att alltid resa sig igen och kämpa vidare. 

Emil Assergård – karriär

Emil har under de senaste tio åren ständigt varit aktuell, bland annat genom festivalspelningar på Peace and Love, som varit en av Sveriges största festivaler. Emellanåt har han främst varit en populär liveartist men även släppt en del låtar. Han har även samarbetat med humorgruppen Småstadsliv och i samband med det släppte han singeln “Luns på med storfan” ihop med Stånk-Tommy i januari 2014. 

2019 blev ett hektiskt år för Emil då han bland annat släppte en ny platta, “Leva Livet – en samling” där han spelat in låtarna “All In”, “Klä av mig” och ”För Alltid”. Efter det nominerades han till årets manliga liveartist i Aftonbladets Rockbjörnen. Samma år medverkade han både i Lotta på Liseberg och Bingolotto. År 2021 debuterade han i Melodifestivalen med “Om Allting Skiter sig”, där blev han tyvärr utröstad direkt till följd av extremt populära motståndare.

Utmärkelser:

  • Elva guldskivor
  • Fem platinaskivor
  • Två dubbelplatina
  • En trippelplatina
  • Låten “All In” har sålt fyra gånger platina

Emil Assergård – låtskatten

Till en början spelade Emil mest covers och arbetade mycket som trubadur. Numera skriver han sina egna låtar och framför dessa på ett inlevelsefullt sätt. Han har en enorm känsla för andra människor och han sätter sig alltid in i andras situation när han skriver sina texter. Många texter behandlar stora samhällsfrågor/problem och det är mycket känsla i hans låtar.

Emil Assergård har släppt över femtio låtar och här kommer en lista på de mest streamade:

  • All In
  • Ego
  • Jag råkade sälja min bästa vän
  • LIVET SUGER
  • HELVETE

På hans första album “Rakt från hjärtat” från 2013 spelade han in den omåttligt populära låten “Jag råkade sälja min bästa vän” där han beskriver hur han sålt sin bästa vän till djävulen själv. Den finns även med på hans första EP i en rockversion. 

Under 2021 och 2022 när pandemin fortfarande rådde i Sverige blev det inte så många sålda biljetter då många evenemang tvingades ställa in, men desto fler singlar släpptes och Emils låtar har nu streamats över 190 miljoner gånger på Spotify.

Emil Assergård – privatliv

I februari 2015 träffade Emil sin framtida flickvän Linda-Marie Nilsson. Linda-Marie är en av Sveriges största influencers med sitt otroligt populära Instagramkonto. Hon blev först känd när en aftontidning publicerade ett inlägg från hennes Facebook där hon lagt upp en bild på sig själv iförd endast bikini. En helt vanlig sommarbild som har berört en hel generation och hon var en av de kvinnor som gick och fortfarande går i fronten för den nya kroppsaccepterande generationen. 

Linda-Marie har ett hektiskt liv vilket enkelt kan följas via hennes Instagramkonto. Där visar hon upp sig själv och sin vardag. Då hon är sambo med Emil Assergård syns han ofta i hennes inlägg och framför allt stories. I december 2021 fick följarna bevittna Emils enkla men otroligt romantiska frieri. I en video får vi se när Emil spelar upp låten som han skrivit till Linda-Marie för att sedan hålla ett kort tal och ta fram en vacker diamantring.