Blogg

Robotgräsklippare: Snabba, miljövänliga och säkra

Robotgräsklippare har blivit allt vanligare i svenska trädgårdar. De erbjuder en enkel lösning för att hålla gräsmattan perfekt trimmad. De nya modellerna kan dessutom hantera den mest utmanande terrängen. Fast vad bör husägaren tänka på inför köpet? Vi har tagit en titt på utbudet och ger dig några tips på vägen.

Vi alla vet nog hur den perfekta gräsmattan ska se ut. Gräset ska vara tätt och jämnt klippt och ge en mjuk känsla under fötterna när du går över det och gräset ska ha den perfekta höjden. En välskött gräsmatta är grunden för en trädgård att trivas i, men  hur får man till det där perfekta resultatet? 

Numera väljer allt fler husägare att använda sig av robotgräsklippare. Och tekniskt sett har det hänt en hel del under senare år. De första modellerna var stora och otympliga. Ska vi vara ärliga var inte heller resultatet särskilt imponerande. Men under de senaste åren har tekniken förbättrats avsevärt. Idag finns det ett brett utbud av modeller från olika tillverkare.

Istället för att lägga många timmar varje vecka på att klippa gräsmattan med en traditionell gräsklippare kan du alltså låta robotgräsklipparen göra jobbet. På så sätt får du mer tid till för annat, till exempel kolla in några av dagens bästa casino bonusar i Sverige och spela dina favoritspel. 

Använder sensorer och GPS-teknik

Om du skaffar en modern robotgräsklippare kommer du att få en modell som använder sensorer och GPS-teknik för att kartlägga gräsmattan. Samma teknik används för att modellerna ska kunna navigera runt hinder på gräsmattan. Det kan handla om hinder som träd, blomlådor, stenar eller andra föremål som kan finnas på gräsmattan. Och för barnfamiljer kan hindren så klart handla om gungställningar och sandlådor. Knivarna på robotgräsklippare är utformade för att stoppas omedelbart om de stöter på ett hinder.

Dessutom är dagens modeller betydligt snällare mot miljön än vad de första robotgräsklipparna var. De nya modellerna är nämligen oftast batteridrivna och när batterinivån är låg är det bara att sätta i kontakten i uttaget.

Robotgräsklippare är dessutom praktiska och ger dig som användare många fördelar. Du kan programmera in vilka tider på dygnet som gräsmattan ska klippas. Dessutom kan robotgräsklipparen justeras för att alltid hantera olika terränger och lutningar på bästa sätt.

En robotgräsklippare ger mer tid över till annat.

Det främsta skälet till att skaffa en robotgräsklippare är helt klart tidsbesparingen. Har du en stor gräsmatta? I sådana fall måste du lägga ner ganska många timmar per vecka på klippningen. Rekommendationen är att klippa gräsmattan minst en gång i veckan under högsommaren. Fast den kan givetvis behöva klippas oftare än så.

Ett miljövänligt val

Som vi redan har nämnt så är det möjligt att ladda batterierna i de flesta robotgräsklippare. Därmed slipper du använda fossila bränslen. Valet att byta ut den gamla gräsklipparen mot en ny robotgräsklippare kan alltså hjälpa dig att minska utsläppen av luftföroreningar. En annan fördel är att du sällan behöver använda några kemikalier när du klipper gräset. Tekniken är så bra att du alltid får ett väldigt jämnt resultat direkt.

Vad du bör tänka på inför köpet

Innan du skaffar en robotgräsklippare bör du ta hänsyn till ett antal olika faktorer. Behoven skiljer sig självfallet åt i olika typer av trädgårdar.

  • Vilken storlek har gräsmattan? Först och främst bör gräsmattans storlek alltid vägleda dig i valet av robotgräsklippare. Har du en väldigt stor trädgård behöver du såklart även en modell med en större kapacitet. I det här fallet är det också viktigt att robotgräsklipparen har en lång batteritid. Har du däremot en lite mindre gräsmatta kan du tvärtom satsa på en enklare modell med en kortare batteritid.
  • Vilken terräng har din trädgård? Fast det är såklart inte bara storleken på gräsmattan som påverkar valet. Om du till exempel har en väldigt kullig trädgård med många branta backar bör du välja en modell som har terrängsensorer. Kraven blir högre ju brantare trädgården är. Är gräsmattan däremot väldigt plan kan du följaktligen satsa på en billigare modell utan terrängsensorer.
  • Vill du kunna programmera robotgräsklipparen? Programmerbara modeller gör det möjligt att bestämma i förväg när gräsmattan ska klippas. Observera dock att priset stiger om du väljer en programmerbar robotgräsklippare.
  • Hur viktig är batteritiden? Batteritiden är ofta avgörande vid valet av robotgräsklippare, och det kan finnas stora skillnader mellan olika modeller. Har du en stor gräsmatta bör du såklart skaffa en modell med längre batteritid för att slippa onödiga avbrott.
  • Vilken prisklass passar dig? På dagens marknad finns det robotgräsklippare i många olika prisklasser.  Du kan välja ett budgetalternativ  eller  satsa på ett dyrare alternativ. Det är självklart viktigt att välja en modell som passar din budget samtidigt som robotgräsklipparen ger dig tillräckligt med funktioner för dina behov.  Så gör alltid en jämförelse innan du bestämmer dig för vilken robotgräsklipparen du ska köpa.

Hur säkra är robotgräsklippare?

Avslutningsvis ska vi ta upp den viktiga frågan om säkerhet.För när det kommer till elektrisk utrustning som används utomhus, är det givetvis alltid av yttersta vikt att ta hänsyn till elsäkerheten. Tänk på att laddstationen för robotgräsklipparen kräver anslutning till elnätet genom ett säkert uttag utomhus. Detta bör skyddas med jordfelsbrytare och petskydd för att minimera risken för olyckor. Du bör aldrig dra ledningar från inomhusuttag för att använda utomhus eftersom det är förknippat med höga risker. 

Kom ihåg att läsa igenom tillverkarens instruktioner och att följa dessa. För att undvika fukt och eventuella skador på robotgräsklippare bör kablar och utrustning placeras på lämpliga ställen och kontrolleras regelbundet, särskilt de delar som är anslutna till elnätet. Följer du dessa råd kommer du kunna använda din nya robotgräsklippare på ett tryggt och säkert sätt. 

Efter att ha läst den här artikeln har du garanterat kommit ett steg närmare den perfekta gräsmattan! Det enda som kvarstår för dig nu är att bestämma hur du vill använda all den tid som robotgräsklipparen kommer att frigöra för dig under sommarledigheten.