Blogg

Dansk design: Balansera neutrala färger med klickar av färggrannhet

Precis som resterande skandinavisk design så präglas det danska designkonceptet av sin minimalistiska och funktionella stil. Det innebär dock inte att dansk inredning saknar färg, snarare det motsatta. Den danska designen är nämligen känd för att balansera sina neutrala färger med livliga färgklickar för att skapa en intressant och levande inredning.

Här är några tips på hur du kan skapa ett färgschema som kombinerar neutrala toner med färgglada inslag för den perfekta danska designen:

  1. Neutral bas: Börja med att välja en neutral basfärg för rummets stora detaljer som exempelvis väggarna och stora möbler. Den här färgen ska fungera som en bakgrund i din design och hjälpa till med att lyfta fram de färgstarkare detaljerna. Vi rekommenderar ljusa färger i vita, gråa och beiga nyanser för att skapa en ljus och luftig känsla i rummet.
  2. Accentvägg: Ett våghalsigt sätt att implementera färg i din design är att välja en accentvägg med en djärvare färg. Det är något som inte passar alla, men är det något du kan tänka dig så kan resultatet bli riktigt bra. Välj en starkare färg som kompletterar de neutrala tonerna i rummet utan att bli överväldigande.
  3. Möblera i neutrala färger: Välj stora möbler i neutrala färger för att skapa en tidlös och elegant skandinavisk bas. En utesoffa i grått, en fåtölj i beige eller varför inte en stor soffa i vitt ger rummet ett rent och enkelt utseende. Undvik att ha färgglada möbler, utan välj istället att komplettera med färggladare detaljer.
  4. Implementera färgglada detaljer: Nu när alla stora delar i inredningen är i neutrala färger är det dags att lägga till färgerna. Liva upp rummet med färgklickar genom att använda dekorationer och tillbehör i levande, starkare nyanser. Lägg till inredningsdetaljer som kuddar, plädar och gardiner i färgglada toner som till exempel gult, blått, grönt eller rosa. De här detaljerna används för att skapa en skarp kontrast och ger en fräsch och livlig atmosfär till det annars väldigt neutrala färgschemat.
  5. Begränsa färgpaletten: Det är lätt att gå överstyr när du lägger till färgdetaljer i rummet. För att ändå bevara den minimalistiska känslan som präglar all skandinavisk design och samtidigt undvika överstimulans bör du hålla dig till några få färger. Välj en eller två skarpare accentfärger som kompletterar varandra som du kombinerar med rummets neutrala toner. Det ger en harmonisk färgbalans i rummet och gör att det inte ser rörigt och stressande ut.

Sammanfattning

I den skandinaviska designen läggs fokus på neutrala, ljusa färger och minimalism. För att liva upp och ge en ny dimension och roligare känsla har den danska designen valt att lägga till färgglada detaljer.

För dig som vill inreda ett rum eller hem med dansk design rekommenderar vi neutrala och ljusa färger som bas. Färgen lägger du till i dekorationen med hjälp av färgglada kuddar, filtar, och andra inredningsdetaljer. Tänk på att inte använda för många olika färger, utan håll dig till en eller två för att undvika överstimulans i rummet.