Blogg

Ruskväder – 5 saker att göra när regnet vräker ner

Den svenska sommaren går inte alltid att lita på. Från en dag till en annan kan 26 plusgrader och blå himmel förvandlas till 14 grader och ösregn. Den planerade dagen på stranden måste ställas in och kläderna som hängde på tork är blöta igen. En ny plan för hur sommardagen ska utnyttjas behövs! 

Det är lätt att misströsta när vad som borde vara sommarens varmaste dagar plötsligt förvandlas till en försmak av hösten. Man har ju tagit semester för att få njuta av det fina vädret! Att man suckar för sig själv och bannar skyarna för nederbörden är inte mer än rimligt. 

Som tur är finns det massor av roliga saker att göra även när det regnar. Tricket är att se möjligheterna i stället för begränsningarna. Med en sådan attitydförändring kan även en regnig dag bli en strålande sommardag. För att ge lite hjälp på traven kommer här några tips på saker du kan göra när ruskvädret är framme och regnet vräker ner. 

Mobiltelefonen = underhållningscentralen 

Många människor har i dag dåligt samvete över hur mycket de sitter med näsan i mobilen. Särskilt när det är fint väder och det känns som att man borde ge sig ut och hitta på något. Vid dåligt väder försvinner dock det interna kravet. Här finns en gyllene chans att glo i mobilen hur mycket man vill. 

Att sitta med mobilen och spela casino online, scrolla sociala medier eller titta på roliga klipp kan vara precis vad som behövs för att slappna av under semestern. Ibland behöver man helt enkelt pusta ut lite och göra något trevligt för sig själv. 

Detta är särskilt passande när väderleksrapporten inte ger en det man önskar. Mobilen blir din underhållningscentral som håller dig sällskap i väntan på att det ska spricka upp. Om det är någon typ av dag som gjord för mobilslukande så är det just ruskvädersdagar. 

Starta ett inredningsprojekt

Kanske hade du en dag i parken planerad innan himlen drog igång vattenslangen? Du är fortfarande sugen på att göra något aktivt men är inte längre lika manad till att gå utanför dörren. Grattis! Du har precis stött på ett gyllene läge att starta upp ett inredningsprojekt.  

Ambitionsnivån sätter du själv. Det kan handla om allt mellan att byta plats på några krukor till att börja planera för en renovering till något som doftar mer dansk design än funkislägenhet. Gör det som känns roligt och inspirerande. 

Att förändra hur det ser ut hemma kan ge ny energi i vardagen. Ofta ställer man ut sina tunga möbler på ett visst sätt när man flyttar in i en bostad för att sedan aldrig röra dem. Man blir till slut så van vid att soffan ska stå där, bokhyllan där och matbordet där att det känns närmast olagligt att ändra på det. 

Ibland måste man våga. Testa och se vad som händer om du sätter soffan under fönstret i stället. Vad skulle hända om du beställde hem nya mer färgsprakande gardiner? Låt fantasin flöda. Blir det inte bra är det ju faktiskt bara att ställa tillbaka sakerna till sin ursprungliga plats. 

Ge dig ut i skogen 

Man brukar ju säga att det inte finns något dåligt väder, bara dåliga kläder. Att regnet forsar ner från de mörka molnen behöver faktiskt inte betyda att du måste stanna inomhus om du inte vill. Med en bra jacka och ett par rejäla stövlar kan ingen väderlek stoppa dig. 

Naturen kan vara riktigt vacker när det regnar. Om du bor nära en skog kan detta vara ett fint tillfälle att ge sig ut på jakt efter bär eller svamp. Poängen är såklart att bara njuta av att vara ute i skogen, men nog hade det varit en trevlig bonus om du hade material till en blåbärspaj med dig hem. 

Dåligt väder betyder dessutom inte att stadens butiker är stängda. Om du trotsar nederbörden får du tillgång till en dag av shopping där du inte kommer att behöva armbåga dig fram i proppfulla butiker. När de flesta håller sig inne kan du ta den tid du vill i affär efter affär. Dessutom lär det alltid finnas personal som inte är upptagen och som gladeligen hjälper dig att hitta det du letar efter. 

Lär dig ett instrument

Många har en inneboende dröm om att lära sig att spela ett instrument. Det verkar så häftigt att kunna plocka upp en gitarr eller att slå sig ner vid ett piano och riva av en låt som alla kan sjunga med i. Vägen till att uppnå denna förmåga kan kännas lång. 

Varje bergsbestigning börjar dock alltid med ett första kliv. Så är också fallet när det kommer till musik och att lära sig att spela. Du måste börja någonstans och någon gång, så varför inte här och varför inte nu? 

Förr lärde sig de flesta att spela piano, gitarr, fiol och trummor via Kulturskolan. Detta är såklart fortfarande möjligt för barn och ungdomar, men om man är lite äldre är det svårare. Som tur är finns det massor av introduktionskurser att ta del av via internet. 

Med hjälp av klipp på YouTube får du steg för steg-instruktioner i hur man spelar House Of The Rising Sun på gitarr eller Let It Be. Sök bara på “how to play” plus titeln på låten du vill lära dig och du kommer högst troligt att hitta någon som visar hur man gör. 

Filmmaraton

Ingen lista med saker man kan göra när det regnar ute är komplett utan ett filmmaraton. Den här typen av underhållning är som klippt och skuren för en ovädersdag där soffan blir ens bästa vän. Att se alla Lord of the Rings-filmer på en tag tar minst sagt sin lilla tid, men om under en sådan här dag är det just tid du har. 

Vilket maraton du väljer spelar mindre roll, men gå gärna på något som känns mysigt. Det kan vara allt från Bridget Jones-filmerna till Harry Potter eller just Lord of the Rings. Poppa popcorn och låt filmdagen börja!