Blogg

Slipp torrt och skadat hår – satsa på en hälsosam hårrutin

För många är håret en stor del av ens utseende, så det är viktigt att ta hand om det. För att undvika torrt och skadat hår bör du följa en hälsosam rutin som inkluderar regelbunden rengöring som passar din hårtyp. Att använda ett schampo som inte innehåller sulfater eller parabener kan vare till stor hjälp för att bevara ditt hårs naturliga glans oavsett din hårtyp. Dessutom kan en co-wash vara riktigt bra för lockigt hår. Vissa väljer att börja sin resa med att klippa av håret, men kom ihåg – en bra rutin är den bästa investeringen du kan göra för ditt hårs framtid!

Vanliga misstag som sliter på håret

Det finns många saker man kan göra av misstag som kan slita på håret och göra det torrt och skadat.

  • Användning av för hög värme: Att använda för hög värme när du stylar ditt hår kan skada det och göra det torrt och sprött. Försök att använda låg till medelhög värme när du använder en plattång eller locktång.
  • För mycket produkt: Att använda för mycket produkter som torrschampo och stylingprodukter kan tynga ner ditt hår och göra det trist och livlöst. Försök att bara använda så mycket produkt som du behöver för att uppnå önskat resultat.
  • Tvätta för ofta: Att tvätta håret för ofta kan ta bort den naturliga oljan från håret, vilket gör det torrt och sprött. Försök att tvätta håret max 2-3 ggr i veckan för att bevara dess naturliga glans och mjukhet.

Använd rätt produkter för din hårtyp

Det finns olika typer av hår som kräver olika typer av hårvård. För att få ett friskt och glansigt hår är det viktigt att man använder rätt produkter för sitt hår. På Hairlust kan du läsa mer om vilka produkter som passar ditt hår bäst med hjälp av deras hårtest, som ger personligt skräddarsydda produktrekommendationer utifrån ditt hår och behov.

  • Torrt hår: Använd en mild schampo och balsam, undvik produkter med alkohol eller sulfater. Använd en inpackning eller mask regelbundet för att ge extra näring till ditt torra hår.
  • Fet hår: Använd ett schampo som är speciellt framtaget för fett hår, såsom en schampo med salicylsyra eller tea tree oil. Undvik produkter som innehåller silikoner och mineraloljor, eftersom de kan täppa igen porerna i din hårbotten.
  • Normalt: Använd en mild schampo och balsam som inte torkar ut ditt hårs struktur.
  • Lockigt/vågigt: Använd ett schampo och balsam som är speciellt framtaget för lockigt/vågigt hår, såsom en co wash eller Low poo schampo. Se även till att du använder stylingprodukter som ger definition till dina lockar utan att torka ut dem.

Vad beror mjäll på?

Mjäll är ett vanligt problem som orsakas av en överproduktion av talg och förändringar i hudens mikroflora. Orsaken till problemet kan dock vara många, såsom hormonella obalanser, stress, dålig hygien, allergier och torr hud. För att behandla mjäll bör man försöka identifiera den underliggande orsaken till problemet. Om det beror på hormonella obalanser bör man kontakta sin läkare för att ta reda på vilken typ av behandling som är lämplig. Utöver detta bör man ha en bra hygienrutin som innehåller rengöring och exfoliering av huden samt användning av milda produkter som inte torkar ut huden ytterligare.

Vad är skillnaden på Co-wash och Low poo schampo

Co-wash är ett typ av balsam som inte är lika tungt som ett vanligt balsam. Det är speciellt utformat för att rengöra håret utan att torka ut det eller väga ner det. Det är mildare och lämpar sig bäst för personer med torrt, skadat eller lockigt hår. Low poo schampo innehåller sulfater, men i mindre mängder än traditionella schampon. Det är mer skonsamt mot håret och lämpar sig bäst för personer med som vill rengöra håret lite mer, men inte torka ut det så som ett vanligt schampo kan göra. Beroende på vilken typ av hår du har, kan du välja mellan co-wash eller low poo schampo, eller en blandning av dem för att uppnå dina hårmål.

Varför många undviker silikoner i hårvårdsprodukter

Silikoner är ett vanligt tillsatsmedel i hårvårdsprodukter, men många undviker dem av olika skäl.

  • För det första kan silikoner täppa igen hårfolliklarna och leda till torrt och skadat hår som inte längre har den glans som det hade innan.
  • För det andra kan silikoner vara svåra att tvätta ur, vilket gör att de byggs upp på håret och orsakar en fet känsla.
  • Det finns även vissa typer av silikoner som inte är miljövänliga, så om du vill ha ett miljövänligt alternativ bör du undvika produkter med silikoner.

Använd rätt sängkläder

Att använda bambu, siden eller örngott av satin är ett utmärkt sätt att bevara hårets naturliga glans och fukt. Bambu, siden och silke har en mjuk, lätt och len textur som inte skadar håret. Ett hårdare tyg, till exempel bomull skapar friktion vilket sliter på håret och skapar friss Tyger som bambu, siden och silke är även vårdande för din hud eftersom de inte suger åt sig lika mycket olja eller produkter som annars återfuktar din hud. Dessa tyger kan även vara ett bra val för personer med känslig hud, eller för dem som har problem med olika texturer.