Blogg

Björn Gustafson – från dynamiter till barnböcker

”Vilken jädra smäll!” Du förstår säkert referensen på en gång. Det är såklart den ikoniska repliken från Dynamit Harry i Jönssonliganfilmerna. Den enormt folkkära tolkningen av den tokiga, ja om vi ska vara ärliga, alkoholiserade och dynamitglada karaktären gjordes av ingen annan än Björn Gustafson.

Snabbfakta om Björn Gustafson

Född30 november 1934
FamiljFrun Gisela Gustafson och tre barn
YrkeSkådespelare
År som aktiv1955 – 

Hur det började

Björn Gustafson gjorde sin debut på Dramaten redan 1955 – vid 21 års ålder – och har varit aktiv skådespelare sedan dess. Bara några år senare delade han scen med giganter som både Allan Edwall och Margaretha Krook.

Filmdebuten kom faktiskt ännu tidigare än Dramatendebuten, år 1952. Han började alltså ung. Sedan dess har Björn Gustafson medverkat i fler än 50 filmer och ett tjugotal tv-serier, varav den senaste kom ut 2020.

Även fast Björn Gustafson är folkkär och uppskattad i så många olika roller, både på duk och på scen, så är det nog främst tre roller han förknippas starkast med. Den första av dessa tre gjorde han i början av 70-talet då han för första gången spelade drängen Alfred i Emil i Lönneberga. Därefter blev det två filmer till som den tillförlitlige drängen. Filmerna har också klippts om till en tv-serie som barn än idag håller kär.

“Tänt var det här!”

Den andra av Björn Gustafsons tre mest kända roller kom med dunder och brak 1982 – Jönssonligan & Dynamit-Harry. Den ölglade och sprängtokige kusinen till Ragnar Vanheden (spelad av Ulf Brunnberg). Björn Gustafsons tolkning av rollen som Dynamit-Harry blev omåttligt populär. Även fast han inte var med i den första filmen om Jönssonligan kom han på ett sätt att ersätta en tidigare karaktär från skurktrion, nämligen Rocky (spelad av Nils Brandt). Båda två var dock med i denna film.

Därefter blev det sex ytterligare filmer med Jönssonligan:

  • Jönssonligan får guldfeber
  • Jönssonligan dyker upp igen
  • Jönssonligan på Mallorca
  • Jönssonligan & den svarta diamanten
  • Jönssonligans största kupp
  • Jönssonligan spelar högt

Den legendariska trion delade faktiskt scen en sista gång 27 år efter att de medverkade i samma film. Det var 2016 då de deltog som hemlig gäst i en revy av humorgruppen Grotesco. Det tog knappt en sekund från att trion äntrade scenen till att hela publiken stod upp och lyfte taket med sina applåder och hurrarop.

“Ska bara och ska bara …”

Den tredje av Björn Gustafsons kändaste roller är en roll där han inte ens visar sitt ansikte och ändå har han lyckats trollbinda en miljonpublik. Det är nämligen för att rollen är den som berättarrösten i tv-serien om Alfons Åberg.

Alfons Åberg är dundersuccén skapad av Gunilla Bergström som har tagits emot världen över. Hennes barnböcker har översatts till över 40 språk. I tv-serien får man aldrig höra Alfons egen röst utan all dialog – såväl inre som yttre – läses av Björn Gustafson.

Björn Gustafson på senare år

Trots att Björn Gustafson år 2020 är 86 år gammal arbetar han fortfarande. Kanske inte lika mycket som tidigare men han gör fortfarande roller då och då, både på scen och på tv. Numera kallas Björn Gustafson ibland för Björn Gustafson den äldre på grund av komikern Björn Gustafssons intåg i offentligheten under 2000-talet. Ett sätt att hålla dem isär är dock stavningen av efternamnet – den äldre använder bara ett ”s”.

Med en rollista som Björn Gustafsons finns det nog få som kan mäta sig med den nivå av folkkärhet som han besitter. Han har skapat varma barnminnen, fått oss att skratta och kanske till och med gråta. Säkert har även du en relation till, och har påverkats av, någon av de roller Björn Gustafson gestaltat under sin långa och imponerande karriär. Precis som flera generationer framöver också kommer att ha det.