Blogg

Fredrik Ljungberg – Halmstads stolthet

Fredrik Ljungberg blev känd i hela världen som Freddie i Arsenal. Med sin förkärlek för att styla och färga håret gjorde svensken avtryck hos många. Många minns också Fredrik Ljungberg som modell. Hans kalsongkampanj för företaget Calvin Klein blev populär i hela världen.

Snabbfakta om Fredrik Ljungberg:

Namn:Fredrik Ljungberg 
Känd för:Sina meriter som fotbollsspelare 
Familj:Fru och två barn 
Bor:i London

Fredrik Ljungberg – från Halmstad till Arsenal

Historien om fotbollsspelaren Fredrik Ljungberg började egentligen i Skåne. I lilla Vittsjö, närmare bestämt. Trots detta var det som hallänning Ljungberg blev känd då han växte upp i staden Halmstad. Det var också i Halmstad som hans lysande fotbollskarriär tog avstamp.

1982 började Fredrik Ljungberg spela fotboll i Halmstad BK och han kom att stanna i klubben ända fram till 1998. År 1994 tog han steget upp i allsvenskan tillsammans med Halmstad BK och debuterade mot AIK. Ljungberg var då bara sjutton år gammal men ansågs redan vara ett löfte inom fotbollsvärlden.

Fredrik Ljungberg var med som en av de viktigaste spelarna i truppen när Halmstad BK tog SM-guld 1997. Därefter knep han en plats i det svenska landslaget. Där kom Ljungberg att blomma ut och 1998 stod det klart att Fredrik Ljungberg blivit såld till brittiska Arsenal. Köpesumman uppgick till hela 40 miljoner svenska kronor och gjorde Fredrik Ljungberg till den, vid den tiden, dyraste svenske spelaren genom tiderna. I Arsenal blev Ljungberg snabbt känd som målgörare och flera gånger har han varit inblandad i viktiga vinster för Arsenals del. Säsongen 2003/2004 var Fredrik Ljungberg en del av laguppställningen som kom att kallas ”The Invincibles”. Detta då laget gick obesegrade genom ligan en hel säsong. En bragd sällan skådad. 

Fredrik Ljungberg som modell för Calvin Klein

Det var dock inte bara fotbollsintresserade som lade märket till Fredrik Ljungberg. Med sitt stora intresse för styling och mode kom Ljungberg att dra blickar till sig. Ljungberg blev vida känd när han klippte sitt, normalt mörka hår, i en tuppkamsliknande frisyr och färgade det illrött. Denna frisyr kom att kopieras av många fans världen över. Den uppseendeväckande hårstilen blev något av ett signum för Fredrik Ljungberg. 

Intresset för Fredrik Ljungbergs yttre växte efter hand. I takt med att hans popularitet växte ökade även förfrågningarna från företag att få låna den bolltrollande svensken som reklampelare. Ett företag som drog vinstlotten var Calvin Klein. De kontrakterade Fredrik Ljungberg som modell för kalsonger. Detta kom att bli ett mycket smart drag. Bilderna av den avklädde Fredrik Ljungberg nådde snabbt näst intill ikonisk status.

I reklamen ses Ljungberg väl inoljad och endast iförd kalsonger. På hans mage syns även en tatuering av en klättrande panter. Denna utsmyckning kom att bli kopierad av många fans åren efter att den lilla tatueringen på Ljungberg blivit känd. 

Fredrik Ljungberg drog sig tillbaka och bildade familj 

Fredrik Ljungberg stannade i Arsenal fram till 2007. Redan då hade svensken börjat få problem med kroppen och småskador gjorde det svårt för honom att prestera fullt ut. Detta till trots värvades han av konkurrenten West Ham United. I West Ham blev han dock inte långvarig och efter att Fredrik Ljungberg lämnat klubben följde ett antal år av inhopp i såväl europeiska som amerikanska och asiatiska klubbar.

2012 stod det klart att Ljungberg avslutade sin fotbollskarriär. Året efter väntade ett nytt hedersuppdrag för Ljungberg. 2013 fick nämligen Fredrik Ljungberg dottern Aria Billie Ljungberg tillsammans med elva år yngre flickvännen Natalie Foster. Dottern var mycket efterlängtad av Ljungberg och markerade början på en ny tid för honom.

2014 blev Natalie Foster fru Ljungberg och redan året efter välkomnade paret ytterligare ett barn. Denna gången blev det en son och med honom var Fredrik Ljungbergs familj komplett. Efter sin fotbollskarriär har Fredrik Ljungberg till största delen ägnat sig åt tränaruppdrag. 2020 lämnade han sin roll som assisterande tränare för Arsenal. Han hade då tidigare tränat:

  • Arsenals  U23-lag
  • U15-lag
  • Ett lag i Bundesliga