Blogg

Sneakers Point, satsningen som kom av sig

I början av 2018 lanserade sportvarukedjan Stadium att man hade för avsikt att satsa speciellt på sportskor, så kallade sneakers. Kort därefter startades en första butik i Norrköping. I maj 2021 startades ytterligare en butik i den välkända gallerian “Nordstan” i centrala Göteborg. Men bara ett halvår senare meddelade kedjan att Stadiums speciella koncept Sneakers Point läggs ned efter bara cirka tre års satsning.

Snabba fakta om Sneakers Point:

Vad?En satsning på sneakers.
Var?I Norrköping, Västerås, Uppsala och Göteborg
Varför?För att skapa en butik med fokus på sportskor
När?För till exempel Sneakers Point Uppsala var öppettiderna normala affärstider.

Sneakers Point, från öppet till stängt

Sneakers Point var som vi nämnde tidigare en satsning från Stadiums sida på att skapa butiker med speciellt fokus på sneakers. Sedan tidigare finns det både i Sverige och på kontinenten många specialbutiker som säljer sneakers, och då framförallt specialmodeller och så kallade limited editions som ofta säljs till höga priser. 

Sneakers har blivit något av ett samlarobjekt och det har funnits en tydlig marknad för specialmodeller av sneakers. Däremot verkar det inte ha blivit en lyckad satsning när den stora sportvarukedjan Stadium beslutade sig för att göra samma sak. Efter knappt tre år lade man ner satsningen.

När du googlar en specifik Sneakers Point-butik, får du nu, där öppettiderna tidigare visades, besked om att butiken är permanent stängd. Sneakers Point i Nordstan i Göteborg har åter öppnats men som en annan konceptbutik i Stadiums regi, nu med fokus på puls- och löpträning. 

Vad är eller var Sneakers Point?

Sneakers Point var alltså en speciell satsning från Stadiums sida för att sälja sneakers, en speciell typ av sportsko. Sedan tidigare finns det ett antal kedjor med fokus på just sportskor. Stadium lanserade satsningen hårt och man kunde bland annat få värdekoder för köp på Sneakers Point.

Totalt bestod satsningen av fem butiker samt e-handel. Eftersom Stadium lagt ned Sneakers Point går det inte att söka jobb i dessa butiker längre. Huruvida personer som handlat på Sneakers Point fått spam till sina epostadresser vet vi inte, och det har knappast med nedläggningen att göra.

Som alla andra butiker i Stadiums regi erbjöd Sneakers Point öppet köp på produkter som inte redan var nedsatta eller på extrapris. De som fått presentkort hos Sneakers Point kan kontakta Stadiums kundtjänst för att få hjälp. Vad som gäller om du har en värdekod från Sneakers Point, framgår tyvärr inte på hemsidan.

Sneakers en riktig samlarpryl

Sneakers har de senaste åren blivit en hett eftertraktad samlarpryl. Många av de mest kända tillverkarna av sneakers, såsom Adidas, Puma, Diadora och många fler, ger ut speciella begränsade upplagor med ett specifikt utseende och en speciell design.

Dessa specialutgåvor har blivit mycket eftertraktade och många gånger får hugade köpare sätta upp sig på väntelistor för att få köpa ett par av de eftertraktade skorna. Vissa butiker har som inriktning att sälja vissa specialmodeller av sneakers, som generellt sett är svåra att få tag på i vanliga sportaffärer. De mest efterfrågade modellerna kan kosta många tusen kronor.

Samlare kan också leta efter skor på olika sidor på nätet. Både genom forum som specifikt handlar om sneakers men också via marknadsplatser som till exempel Tradera här i Sverige. Här kan du lägga ut och sälja sneakers av ovanliga modeller. Priset blir ofta högre om de är oanvända och ligger i originalförpackning. 

Sneakers till kostym, en amerikansk trend

I USA är sneakers en verklig statussymbol, och en del som tycker att deras sneakers är de finaste skorna de äger, väljer även att kombinera dessa med sin dyra kostym. Trenden har inte riktigt slagit igenom i trend- och stilmedvetna Europa, kanske framförallt som de ledande modehusen i Italien och Frankrike aldrig anammat trenden.

I Europa gäller fortfarande som regel finskor till kostym eller blazer. Dock kan det vara tillåtet att kombinera sneakers om du bär blazern tillsammans med jeans. Denna kombination ses då som en sportig casual look.

I första hand förknippas dock sneakers fortfarande med idrottsutövande av olika slag. Sneakers finns i många modeller och utföranden utifrån vad det är för idrott man planerar att utföra. Även om Stadiums satsning Sneakers Point gått i graven, så kommer sneakerstrenden och sneakersmodet med all säkerhet stanna kvar och utvecklas ytterligare.

Bästa med sneakers:

  • De är bekväma
  • Utbudet är enormt
  • Det går att hitta individuella modeller
  • Går att kombinera med många olika klädstilar.