Blogg

Lina Axelsson Kihlblom – en mångsysslare av rang

Lina Axelsson Kihlblom är mångsysslaren från den lilla byn Kolsva i Köpings kommun i Västmanland. Hon är utbildad jurist, terapeut och rektor och blev 2021 den första transpersonen i regeringen, då hon valdes till skolminister. Ett minst sagt imponerande CV!

Snabbfakta om Lina Axelsson Kihlblom 

Född1970
Yrke Jurist, lärare, rektor, skolminister, författare
Från Västmanland
Bor Huddinge

Lina Axelsson Kihlblom är en renässanskvinna

Lina Axelsson Kihlblom var under Magdalena Anderssons regering skolminister. Kanske känner du igen henne från den omtalade och hyllade intervjun i Skavlan? Eller möjligtvis från programserien Rektorerna, som följde arbetet på Ronnaskolan? Lina Axelsson Kihlblom har många strängar på sin lyra och har hunnit med mycket. Hon har haft flera yrken i både Sverige och utomlands, dessutom har hon skrivit flera böcker och föreläst. 

Lina Axelsson Kihlblom och Ronnaskolan

Förutom svenska pratar Lina Axelsson Kihlblom ytterligare fyra språk flytande. Hon är utbildad jurist, terapeut och rektor. Hon kan med andra ord ge vem som helt mindervärdeskomplex.

Under hennes ledning vändes Ronnaskolan i Södertälje från en skola där endast 58% av avgångseleverna hade gymnasiebehörighet, till en skola där eleverna trivdes, gick på lektionerna och fick bra betyg. Den som någon gång träffat skoltrötta tonåringar eller befunnit sig på en högstadieskola förstår verkligen vilken stor bedrift det är.

Lina Axelsson Kihlblom har även varit grundskolechef i Haninge kommun samt skolminister.

Tidigare yrkesliv

Även om Lina Axelsson Kihlbloms yrkesliv inom skolvärlden sannerligen är imponerande är det inte den enda karriären hon har haft. Lina Axelsson Kihlbloms har avlagt juristexamen vid Uppsala universitet och arbetat med EU-rätt i Bryssel. Där kom hennes språkkunskaper väl till användning, då hon pratar engelska, franska, spanska och tyska flytande. Praktiskt i Bryssel.

Lina Axelsson Kihlblom är även utbildad terapeut och har arbetat som chef för ett IT-företag på Irland. Finns det någon möjlighet att hon har fler timmar på sitt dygn än alla andra? Det verkar onekligen så!

Frågor om Lina Axelsson Kihlblom 

Som med alla framgångsrika människor finns det frågor om Lina Axelsson Kihlblom. Här följer ett urval:

  • Lina Axelsson Kihlbloms längd? Oklart, men uppskattningsvis något över medellängd. 
  • Lina Axelsson Kihlbloms anknytning till Nynäshamn? År 2017 blev hon chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Nynäshamn.
  • Har Lina Axelsson Kihlblom en man? Nej, men en ex-man som hon var gift med mellan 2008 och 2013.
  • Har Lina Axelsson Kihlblom barn? Ja, hon har två döttrar. 
  • Finns Lina Axelsson Kihlblom på Merinfo? Ja.
  • Diskuteras Lina Axelsson Kihlblom på Flashback? Ja, tråden om Lina Axelsson Kihlblom är över hundra sidor lång.

Familj, identitet och regeringen

Trots att Lina Axelsson Kihlblom verkar ha åstadkommit mer under sitt yrkesliv än de flesta andra säger hon i flera intervjuer att det svåraste och mest meningsfulla hon någonsin gjort är att vara mamma.

Att bilda familj var inte alltid en självklarhet för Lina Axelsson Kihlblom, eftersom hon som transkvinna inte har äggstockar eller livmoder. Detta berättar hon om i sin självbiografi Kommer du tycka om mig nu? – en berättelse om identitet. Där skriver hon även om hur det känns att vara född i fel kropp och hur det var att växa upp med en ständig identitetskris. Lina Axelsson Kihlblom är född 1970 och då fanns inte den kunskap, information och de förebilder kring identitet och transpersoner som finns idag.

När Lina Axelsson Kihlblom valde att komma ut som trans och vara öppen med sitt förflutna var hon beredd på en hatstorm och mycket kritik. Hon blev mycket positivt överraskad när detta uteblev och hon istället möttes med öppenhet, förståelse och glädje.

År 2021 blev Lina Axelsson Kihlblom historisk när hon blev den första transpersonen i regeringen. Dessutom i den första kvinnliga statsministerns regering. Stora steg framåt för Sverige under 2021, minst sagt!