Blogg

Valter Chrintz – skada hindrar handbollstalangen från att delta i VM

Valter Chrintz är den första handbollsspelaren född på 2000-talet som fått spela i det svenska A-landslaget. Det blev han när han spelade med A-landslaget i dubbelmötet med Norge 2019. Säsongen 2020/2021 började han spela i Füchse Berlin, som tog silvermedalj i EHF European League redan första säsongen Valter Chrintz spelade med dem. Vill man följa Valter Chrintzs karriär finns han både på instagram och facebook.

Snabba fakta om Valter Chrintz

Vem är Valter Chrintz?Valter Chrintz är en handbollsspelares som spelar för Füchse Berlin
När är Valter Chrintz född? Valter Chrintz är född 26 april 2000
Var är Valter Chrintz född?Valter Chrintz är född i Åhus i Sverige
Hur lång är Valter Chrintz?Valter Chrintz längd är 185 cm

Valter Chrintz – gjorde fyra mål redan i debuten

Valter Chrintz började spela handboll i Åhus handboll som 12-åring och var kvar där till 2012. Han är inte den enda framgångsrika handbollsspelaren som börjat i Åhus Handboll. Fler exempel är: 

 • Gustaf Banke – IFK Kristiansstad
 • Oliver Olsson – Lugi HF
 • Kalle Jönsson – HIF Karlskrona
 • Maya Cederberg – Kristiansstad HK

Efter Åhus Handboll tog Valter Chrintz steget till IFK Kristianstad. Först spelade han i ungdomslaget, men år 2017 togs han upp i IFK Kristianstad A-lag. Där visade Valter Chrintz sin talang direkt när han redan i sin debutmatch gjorde fyra mål. Han blev utsedd till matchens lirare och det var bara den första av många olika utmärkelser som komma skulle.

Valter Chrintz i topp för säsongens snyggaste mål i Champions league

Internationellt fick Valter Chrintz stor uppmärksamhet 2018. Han var då bara 18 år gammal och spelade i Champions League för IFK Kristianstad. I sin debutmatch i Champions League, mot Brets GK Mesjkov, gjorde han fem mål! Två gånger utsågs han till omgångens spelare och fick en plats i Champions League-omgångens officiella all star team.

Idag ser hans spelmeriter ut såhär: 

 • U18-EM 2018 spelade han med Sveriges U19-landslag
 • VM 2021 i Egypten
 • EM 2022 spelade han i Ungern och Slovakien

När EHF utsåg säsongen snyggaste mål 2019 var Valter Chrintz med i toppen av listan för det mål han gjorde mot de regerande mästarana Montpellier. Målet – med knorr från noll vinkel – avgjorde matchen. 

Valter Chrintz gjorde drömmål i EM-segern 2020

Det var i starten av EM 2020, när Sverige mötte Schweiz, som Valter Chrintz väckte uppmärksamhet med ett riktigt drömmål. Bollen höll på att studsa in i målområdet, men Valter Chrintz lyckades slänga sig efter och fånga den i luften. Sedan kastade han den i mål samtidigt som han hade ryggen mot målvakten.

Valter Chrintz fantastiska mål i EM blev hans genombrott. Efter det var han med i laget som vann VM-silver i Egypten 2021. Under EM 2022 var det Valter Chrintz som säkrade Sverige plats i semifinal i en riktigt straffrysare.

Valter Chrintz familj jublade och grät

Valter Chrintz föräldrar har funnits vid hans sida hela tiden. De har peppat och uppmuntrat, men också sett till att skolarbetet inte blivit lidande under den blomstrande handbollskarriären. I en intervju har Valter Chrintz föräldrar berättat att de hoppade, skrek och dansade krigsdans hemma i Åhus under EM 2022. För Expressen har Valter Chrintz mamma berättat att hon inte vågade titta och att det blev väldigt känslosamt hemma när det visade sig att Valter Chrintz satte straffen som tog Sverige till EM-semifinal.

Valter Chrintz har verkligen fått lön för mödan – spelar i världens bästa liga

Alla framgångar och allt hårt arbete har gett Valter Chrintz möjlighet att låta en dröm gå i uppfyllelse. Sedan 2020 spelar han nämligen med Füchse Berlin som spelar i Bundesligan.

I spelartruppen för 2022/23 ingår, förutom Valter Chrintz, också spelare som: 

 • Dejan Milosavljev, från Serbien
 • Lasse Ludwig, från Tyskland
 • Viktor Kireyev, från Ryssland
 • Lasse Andersson, från Danmark
 • Max Darj, från Sverige

Valter Chrintz missar VM på grund av skada

Under 2022 drabbades Valter Chrintz av en korsbandskada i en ligamatch mot GWD Minden. Skadan har inneburit att att han kommer att missa VM 2023 med Svenska landslaget. Valter Chrintz har sagt till Expressen att det inte finns någon möjlighet att han kan spela i VM. Istället kommer de närmaste 8 – 10 månaderna att handla om rehabilitering och läkning. Det är bara att hoppas att hans skada läker snabbt och att han snart är tillbaka på planen igen!